Verslaafd aan gedachten

We zijn enorm geconditioneerd om ons verstand te gebruiken. We studeren, zijn verslaafd aan informatie en lossen dagelijks problemen op. Allemaal met ons verstand. We zeggen dingen als: “Ik pijnig mijn hoofd. Mijn hersenen kraken. Ik heb hoofdpijn van het nadenken.” Klinkt niet echt als een ontspannen houding. 

Je verstand is supernuttig en nodig om je leven te regelen, de praktische dingen, om te lezen en te leren (liefst die dingen die jij zelf wíl leren) en om even na te denken of de prijs die ze je voor iets vragen, wel gerechtvaardigd is, bijvoorbeeld. 

Maar we zijn te veel doorgeslagen in denken: we kunnen er bijna niet mee stoppen.

We zitten continu in ons hoofd en dat kost veel energie. We worden soms moe van onszelf. Bovendien zien we door de vele tegenstrijdige gedachten de juiste weg niet meer. Zo ook wat betreft onze relatie met haar uitdagingen. 

Intuïtie en gevoel

Intuïtie en gevoel gebruiken, kost normaal gezien geen moeite. Ze werken vanzelf. Ze voelen altijd goed, omdat ze rekening houden met je voorkeuren en wensen. Ze weten feilloos wat je wilt en geven je dus slechts twee signalen: “Dit voelt goed – moet je doen!” Of:  “Dit voelt verkeerd – missie afbreken.”

Gedachten zijn eindeloos complex en zitten altijd in je hoofd. Gevoel en intuïtie zijn, eens je er durft naar luisteren, een stuk helderder en zitten altijd in je lichaam. Daarom spreken we ook wel van een buikgevoel. Je voelt intuïtie altijd. Al zijn het maar de haren op je arm die rechtop staan als een voorgevoel je waarschuwt. Maar we weten vaak niet meer hoe ernaar te luisteren. In relatietwijfels is het zo dat we vaak niet meer weten wát we nu eigenlijk voelen. 

Hoe luister je naar je gevoel?

Je kunt pas luisteren naar je gevoel en intuïtie als je je gedachten en vooral de identificatie ermee (= denken dat je jaloers bént ipv dat je je jaloers voelt) negeert. Als je diep in gedachten bent verzonken is het moeilijk open te staan voor je gevoel. Want je gedachten zitten in je hoofd en je gevoel zit in je lichaam. 

Wil je meer luisteren naar je intuïtie? Stap dan uit je hoofd. Haal een paar keer diep adem en ontspan je lichaam. Luister naar wat er binnenkomt. Wat zegt je gevoel je? Moet je het doen of niet? Wat voel je nu als je de keuzes nagaat?

Onverwachte momenten

Hoe beter je luistert naar je gevoel en je lichaam, hoe meer je je bewust bent van je intuïtie. Je kunt een glas dat vol is niet vullen. Je kunt geen intuïtie toelaten als je hoofd vol is met gedachten. Daarom komen gevoelens en intuïtie ook tevoorschijn op de meest onverwachte momenten, als je even niet nadenkt.

Wat je hersenen niet registeren, heeft je gevoel allang begrepen en verwerkt. Alleen hebben wij het nog niet verwerkt, omdat we daar meestal onze hersenen voor gebruiken. Gebruik wat minder je hoofd en wat meer je hart. Wat minder je brein en wat meer je intuïtie. Wat minder je gedachten en wat meer je gevoel. Toegegeven, het vergt wat oefening. En kijk dan eens wat er gebeurt.

Lukt het jou om uit je hoofd te gaan? Wat ervaar je dan? Laat het me weten in de reactievelden hieronder of stuur me een mailtje op sandra@zosandra.be