Tussen alle vragen door voor de vraag van de week, even iets anders. Elke dinsdagavond kan je op Eén naar ‘Last Days’ kijken. Lieve Blancquaert trekt de wereld rond om een antwoord te krijgen op de vraag: wat betekent het om op een bepaalde plek in de wereld oud te worden?

Vorige dinsdag werd ik heel gelukkig toen ik de superoude mensen in het dorpje Ogimi op het eiland Okinawa (Japan) gezond en gelukkig zag wezen. Okinawa wordt ‘het eiland van de onsterfelijken’ genoemd. Er wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ooit ter wereld. Ze verklapten het recept voor een lang, gezond en gelukkig leven:

  • Ze eten voornamelijk vegetarisch en gebruiken groenten en fruit uit eigen tuin, onbewerkt dus. En ze ruilen groenten en fruit met elkaar: zalig! Ze eten ook regelmatig zeewier (super voor de schildklier!), zoete aardappel en dus amper vlees of vissen. Ze overeten zich nooit. Een populaire Japanse uitspraak is Hara hachi bu, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit‘, dat is veel gezonder voor je lichaam.
  • Ze bewegen elke dag op een natuurlijke manier, naast het telen van hun groenten en fruit. Dus geen topsport of andere fysieke afmatterij. Rustige tai-chi oefeningen doen velen ook vaak elke dag.
  • Sociaal contact vinden ze ook heel belangrijk: vaak samenkomen met vrienden, praten, iets drinken, zingen, dansen, … Er is een koor van 80-plussers die er heel bekend zijn en regelmatig optreden.
  • Met het hoofd bezig blijven, lezen, kruiswoordraadsels doen, … Geen afstompende TV dagelijks.
  • Zelfzorg: het spreekt voor zich: goed voor jezelf zorgen, op alle vlakken.
  • Mekaar helpen. Ze hebben een moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan.
  • Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, te­vreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uitkomt.
  • Last but not least: spiritualiteit is belangrijk voor hen. Bidden, overledenen eren, liefdevol zijn, ze doen het daar allemaal.

Wil je meer lezen over de mensen op dit eiland? Er werd zelfs een boek over geschreven: Ikigai, de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven.

Wat vind je deze levensstijl? Zou jij ook een lang, gezond en gelukkig leven willen? Laat ’t mij weten in de reactievelden hieronder of stuur me een mailtje: Sandra@zosandra.be 

Het is wel duidelijk dat in onze maatschappij, je er ZELF moet voor zorgen dat je op de Ikigai-wijze gaat leven. Daar gebeurt het als vanzelf, het is een evidentie. Hier zal jij er ZELF voor moeten zorgen dat je gezond eet, beweegt, tijd maakt voor familie en vrienden, voor jezelf zorgt, anderen helpt, een reden van bestaan hebt en spiritualiteit een plaats en ruimte geeft.

Ik wil jou helpen je Ikigai te vinden en het leven te leiden dat je gezond en gelukkig maakt. Contacteer mij.

 

? Sandra