Het ego streeft naar meer geluk en minder ellende en dat geeft juist meer ellende : hoe meer je de focus op iets legt, ook iets dat je NIET wil, want het woord NIET wordt euh… niet gehoord, hoe meer je ervan krijgt. Bovendien zorgt het gewoonweg voor heel veel beknelling en negatieve emoties. Ook die zijn tot rust te brengen met mijn Bachbloesems, dat eerst zodat je daarna in staat bent om te ZIEN wat er aan de hand is en om het om te keren. Het zien, erkennen, er niet over oordelen en het daardoor loslaten. Makkelijker gezegd dan gedaan, inderdaad: Bachbloesems nemen én oefenen in vriendelijk gewaarzijn en meditatie. Want als het ego streeft naar iets anders dan dat je ervaart (je ervaart pijn en het ego wil dat niet), dan heb je dus een probleem. Vergelijk het met een glas modder: water en zand. Enkel en alleen als je het met rust laat, eraf blijft, kan het zand zakken en het water helder worden. Het leuke is dat je dus eigenlijk niks hoeft te doen, het vereist geen inspanning zoals in ‘liefde is een werkwoord’. Nee, je doet net niks. Je ontspant in wat je ervaart, in dat wat moeilijk is. Maar ook dat is voor velen moeilijk, ik weet het… (en daar kijk je dan weer naar met vriendelijk gewaarzijn, dat het moeilijk is).

In een relatie zoek je eenheid via de ander omdat je eigenlijk afgescheiden bent van de eenheid. Want je bént alles, je bént eenheid. Je gedachten en je lichaam reageren wel op elkaar (bv als je aan iets rottig denkt) omdat er identificatie is, niet omdat die twee gescheiden zijn van elkaar. Wat je werkelijk bent, is alles. Als je alles zou als het ware afpellen van wie je bent (ik ben Sandra, ik ben een vrouw, ik ben Bachbloesemconsulente, ik ben net gescheiden, ik ben bijna vijftig jaar jong, ik ben een zangeres, …) is er alleen nog IK BEN = ZIJN en dat is bij iedereen hetzelfde, dat is bewustzijn

Kan je dit zien? Dat je niet bent wie je denkt dat je bent? Vooral de negatieve dingen natuurlijk (soms dom, eenzaam, onhandig, …) dat we allen één zijn, in één bewustzijn? Jan Geurtz besteedde er heelder boeken aan om het uit te leggen, dus het is misschien wat veel gevraagd dat je me nu snapt. Of misschien toch wel. Ik hoor het graag.

P.S. Ik schreef al heel wat over het grote vraagstuk voor velen met relatietwijfels: Scheiden of blijven? (klik er maar eens op)