Mijn grens? Jouw Grens? Hoe ga ik ermee om?
Wat ga ik vandaag zeggen: JA of NEE? Geluk zit in een klein woordje…

We hebben het soms moeilijk onze grenzen te stellen. Vaak uit angst om afgewezen te worden of om de ander te kwetsen en je schuldig te voelen. Om grenzen te kunnen stellen en bewaken, is het van belang dat je ze voelt in jezelf, dat je voelt wat je eigen noden en behoeften zijn, dat je in contact bent met jouw authentieke waarheid. Als je je grenzen voelt, is het belangrijk dat je ze durft communiceren naar de ander toe.

Nee zeggen is eigenlijk ‘ja’ zeggen tegen je eigen waarheid. Nee zeggen kan je zo vertalen:

Nu
Echt
Eerlijk

Niets is meer waard dan te luisteren naar je eigen waarheid, je innerlijke zelf, je intuïtie of hoe je het allemaal ook wil noemen. Of gewoon je eigen JA-gevoel, waarbij ‘ja’ staat voor:

Jouw
Authenticiteit

Als je JA zegt tegen anderen, wees dan zeker dat het geen NEE naar jezelf toe is. Nee zeggen als je nee voelt is niets anders dan een respectvolle manier zorg dragen voor jezelf. Dankzij je grenzen creëer je ruimte voor jezelf!

Er zijn verschillende overtuigingen die in ons zitten die maken dat we soms moeilijk grenzen stellen omdat we ons dan schuldig gaan voelen:

  • hoe het allemaal begon: ‘God is watching you’ 😉
  • angst voor afwijzing
  • je wil pleasen
  • angst voor kritiek, waarbij je jezelf afhankelijk maakt van wat de ander over jou denkt
  • angst voor conflicten
  • je denkt dat je de ander iets verschuldigd bent
  • je stelt hoge eisen aan jezelf, gaat over je beperkingen, wil jezelf bewijzen
  • je hebt een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel

Je bent bijvoorbeeld op een feestje bij een vriend(in) en je bent één van de laatsten die de party afsluit. Je hebt nog een heel eind te rijden naar huis en je voelt je doodmoe, en je voelt je een beetje verplicht om je vriend(in) te helpen. Bedenk dan dit: tegen dat jij thuis bent, is hij/zij waarschijnlijk klaar met opruimen en liggen jullie beide op hetzelfde tijdstip in bed. Communiceer dit ook: ‘Lieve schat, bedankt voor het fijne feest. Ik ben doodmoe en ga daarom meteen naar huis ook al zou ik je doodgraag willen helpen met het opruimen. Begrijp je dat?’. Een echte vriend/vriendin gaat deze eerlijkheid enorm appreciëren en hier helemaal ok mee zijn.

Als het je écht iets opbrengt, kan je bewust over je grenzen gaan, bijvoorbeeld als je je partner weinig ziet, toch eens meegaan naar iets met hem of haar dat je eigenlijk niet leuk vindt of terwijl je liever iets anders zou doen.

Hoe los je het op als je geen NEE durft zeggen?

Creëer inzicht in je patronen: heb je altijd al mensen willen plezieren, ook al ‘moest’ je daarvoor jezelf verloochenen? Was je moeder ook zo? Kans is groot dat je het van haar geleerd hebt.

Weet wat je rechten zijn (zie hieronder) en ga ermee aan de slag. Experimenteer, let op je houding (sta, loop recht, hoofd omhoog, kin naar achter, borst naar voor!), voel je innerlijke kracht (via je houding, door te aarden door bewust met je twee voeten op de grond te staan, knieën een beetje gebogen en ADEM), wees assertief.

Bachbloesems kunnen je hierbij helpen. Centaury helpt je als je geen NEE kan zeggen.

Wat zijn jouw rechten?

NEE zeggen, of wat had je gedacht ;-): mensen hebben geen probleem om nee te zeggen tegen iets dat het duidelijk bedreigt, bijvoorbeeld vuur, van een flatgebouw springen of vergif drinken. Bij ‘subtielere’ dingen ligt het moeilijker, zoals roken of alcohol of een ongezonde relatie. Toch bepaal jij waartegen je nee zegt, en niemand anders. Nee zeggen tegen deze op het eerste zicht minder levensbedreigende situatie is moeilijker, maar het is even belangrijk. Het kan ziekmakend zijn een leven te leven dat niet bij je past omdat je geen nee durft te zeggen tegen je ouders, je kinderen, je baas, je partner…

Verzoeken weigeren en eerlijk zijn tegen jezelf: zet geen masker op om aardig gevonden te worden. Je bent goed zoals je bent, ook al zeg je nee tegen vragen en verzoeken. Oprechtheid levert je gezondheid en (eigen)liefde op.

Uitstel of bedenktijd vragen: je hebt het recht om je tijd te nemen. Mensen willen vaak nu een reactie. Je hebt het recht om over de dingen na te denken: ‘Ok, geef me de tijd om erover na te denken’. Ja zeggen is voor jou alleen goed als je eraan toe bent en als de omstandigheden voor jou gunstig zijn. Je zou kunnen zeggen: in de economie stijgt de waarde van iets, als het aanbod vermindert. Door je even terug te trekken, vermindert je beschikbaarheid of aanbod, en neemt jouw waarde in situaties en contacten waarschijnlijk toe!

‘Fouten’ maken en experimenteren: je hoeft op niemand indruk te maken. Stap voor stap, met vallen en opstaan, brengt de reis je waar je moet zijn.

Met respect behandeld worden en voor jezelf opkomen: leer anderen hoe je bejegend wil worden, zelfs eerder in daden dan in woorden. Lange discussies zijn vaak het werktuig van iemand die jou (onbewust) wil manipuleren. Extreem maar duidelijk is het voorbeeld van een vrouw die een pak slaag krijgt van haar man: ze gaat weg, één nacht. Hij is in paniek en denkt na over zijn gedrag. Lange tijd later beheerst hij zich weer niet. Ze gaat een week weg. Dat was de laatste keer dat hij haar sloeg. Dit in de veronderstelling dat zij het de moeite vindt de relatie te behouden en dat het pak slaag niet iets van elke dag/week/maand is! Speel geen scheidsrechter voor je ruziënde kinderen: ga letterlijk weg (naar een andere kamer, of de wc) en laat hen zelf hun ruzies uitvechten. Zeg dat ze het zelf maar uitzoeken. Je leert kinderen zelfstandig denken en anderen niet te manipuleren (jou, om hun gelijk te krijgen).

Je eigen mening uiten, of net niet: je hoeft jezelf niet te verantwoorden! Geef je mening als je daar iets aan hebt, maar laat je er niet toe dwingen. Zet ook het idee van je af dat je persé wil dat mensen je begrijpen. Als ze je niet begrijpen, lach eens en haal je schouders op. Of probeer het eens met een citaat van Emerson: ‘Groot zijn betekent onbegrip ontmoeten’…

Vraag jezelf ook af: hoe ga ik om met de grens van een ander? Kan ik ruimte geven? Voel ik mij afgewezen of tekort gedaan? Als dat zo is, kijk dan naar jezelf. Bovenstaande rechten gelden natuurlijk niet alleen voor jou 😉

Hoe vaak zeg je JA en voel je NEE? Onder welke omstandigheden doe je dat en bij wie? Ga er bewuster mee om en laat zien dat je geen voetmat bent. Mensen doen dit niet bewust met jou (meestal). Als je het signaal geeft dat ze altijd op jou kunnen rekenen, is het logisch dat ze dat dan ook doen, niet? Laat ze maar even schrikken als je nu NEE zegt, they will survive 🙂

Wil je leren NEE zeggen? En wil je af van de emoties die daarmee gepaard gaan? Maak NU een afspraak voor een individuele mix die je daarbij enorm zal ondersteunen.

Blije groetjes,
Sandra