Wrok, haat, zelfmedelijden, schuldgevoel, boosheid, depressie, jaloezie en noem maar op, zelfs de geringste irritatie, zijn allemaal vormen van pijn, die zich na verloop van tijd kunnen manifesteren in ziekte. Het goede nieuws is dat als je je daarvan bewust bent, je kan vermijden dat je ziek wordt door je emoties. Het tweede goede nieuws is dat Bachbloesems gemaakt zijn om je emoties in balans te brengen.

Ik ben NIET mijn verstand (effe wat serieuze kost ?)

Het grootste deel van de pijn die mensen lijden is niet nodig. Het ontstaat vanzelf zolang het niet-waargenomen verstand je leven beheerst. De pijn die we nu scheppen, is altijd de een of andere vorm van niet-aanvaarden, van een onbewuste weerstand tegen wat is.

Op het niveau van het denken is die weerstand de een of andere vorm van veroordeling. Op het emotionele vlak is het een vorm van negativiteit. De intensiteit van de pijn hangt af van de mate van weerstand tegen het huidige moment en die hangt op zijn beurt weer af van de mate waarin we ons met ons verstand identificeren. Het verstand probeert vaak het nu te ontkennen en eraan te ontsnappen.

Met andere woorden: hoe meer we ons met ons verstand identificeren, des te meer we lijden. Of je zou ook kunnen zeggen, positief gesteld: hoe meer we het nu kunnen erkennen en aanvaarden, hoe vrijer we zijn van pijn en lijden.

Pijn is onvermijdelijk zolang we ons met ons verstand identificeren. Ik heb het hier vooral over emotionele pijn, die overigens de hoofdoorzaak is van lichamelijke pijn en lichamelijke ziekte. Wrok, haat, zelfmedelijden, schuldgevoel, boosheid, depressie, jaloezie en noem maar op, zelfs de geringste irritatie, zijn allemaal vormen van pijn. En elke vorm van plezier of emotioneel hoogtepunt draagt de kiem van pijn in zich als zijn tegenpool, die zich na verloop van tijd kan manifesteren.

Het is als het nemen van een drug of het drinken van te veel alcohol: na het high worden, volgt op de roes een kater, dat het plezier in een vorm van pijn verandert. Veel mensen weten ook uit ervaring hoe makkelijk een persoonlijke relatie van een bron van vreugde kan veranderen in een bron van pijn. De positieve en negatieve polariteiten zijn twee zijden van eenzelfde medaille waarmee we onszelf identificeren.

De pijn kent twee niveaus: de pijn die je nu maakt en de pijn uit het verleden, die in je geest en lichaam voortleeft. Dit noemen we het pijnlichaam. Willekeurige gebeurtenissen, een gedachte of een (onschuldige) opmerking van een naaste, kunnen de (sluimerende) pijn wekken.

Eén manier om gezond te worden en te blijven: lijden omzetten in bewustzijn

Vestig je aandacht op het gevoel in je. Besef dat dat het pijnlichaam is. Aanvaard dat het daar is. Ga er niet over nadenken. Oordeel en moraliseer niet. Ontleen er geen identiteit aan voor jezelf. Blijf aanwezig en blijf de waarnemer van wat er in je omgaat. Dat is de kracht van het nu (het boek van Eckhart Tolle is zeker een aanrader), de kracht van je eigen bewuste aanwezigheid. Let op wat er dan gebeurt…

Diepe en langdurige emoties ondersteunen met Bachbloesems

Maak het jezelf net iets makkelijker. Met een op maat gemaakte mix, na een gesprek (face to face of een e-consult), kunnen we ruimte scheppen in de emoties zelf. Zodat je de nodige rust vindt om ernaar te kijken en om de uitdagingen in je leven bewust en rustig aan te gaan. Klik hier voor een afspraak.

Is dit nieuw voor jou en zou je het willen uitproberen om meer aanwezig te zijn in het nu en je niet meer te identificeren met je gedachten en emoties? Het is oefenen oefenen oefenen, maar zoals het gezegde zegt: oefening baart kunst!

Liefs,
Sandra