Doe de braindrain

Wat Wikipedia betreft, betekent braindrain ‘Kennisvlucht, vaak ook aangeduid met de Engelse term braindrain (vrij vertaald: het weglopen van hersenen) is het fenomeen waarbij hoog opgeleide personen na hun opleiding uit een land vertrekken om elders een baan te zoeken. Dit kan emigratie zijn, maar ook een ander langdurig vertrek. De reden hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat het salaris of de opleidingsmogelijkheden in een ander land beter zijn, of dat de onderzoeksfaciliteiten beter zijn. Sociale aspecten zoals veiligheid, aanzien, stabiliteit en ontplooiingsmogelijkheden, voornamelijk bij migratie uit ontwikkelingslanden, spelen eveneens een rol.’

Wat mij betreft betekent het dat je gedurende een tiental minuten alles opschrijft wat in je hoofd opkomt. Creëer er een speciaal notaboekje voor, dat je eventueel achter slot en grendel kan leggen ;-). Het is van jou, het is niet de bedoeling het te delen. Wat je wel kan doen, is het af en toe herlezen zodat je duidelijk ziet wat er speelt, en dat hoeven niet altijd ‘grootse’ zaken te zijn. Het kan gewoon duidelijkheid bieden, een patroon duidelijk maken. Als je een patroon hebt, heb je duidelijkheid en weet je waaraan je kan werken. Ten minste, als het een patroon is waar je last van hebt.

Doe elke morgen als je net wakker bent, de braindrain. Leg het schriftje en een pen aan je bed of op de ontbijttafel voor tijdens je eerste koffietje of thee. Of vlak voor je gaat slapen. Idealiter op beide momenten. Als je daarna vijf minuutjes gaat ‘zitten’, gewoon even niets doen, zou het wel eens kunnen dat in tegenstelling tot anders, er nu niks komt qua gedachten. Zalig! Het werkt zo: je geest is gerust dat alles op papier staat en vindt daardoor rust. Je hebt het gevoel dat alle geratel in je hoofd weg is, al is het maar voor even, al is het ‘maar’ om goed te kunnen slapen of de dag in alle rust te kunnen beginnen zonder al die hersenspinsels.

Niet twijfelen, doen!

Doe dit gedurende één week en laat mij weten welk effect het op jou heeft, als je wil. Ik zou het héél graag weten 😉