Dokter Bach, uitvinder van de Bachbloesems, zegt in één van zijn schrijfsels: ‘Health depends on being in harmony with our souls’ oftewel ‘Onze gezondheid hangt af van de mate waarin je in harmonie bent met je ziel’. Je ziel zien en aanvoelen betekent zoveel als jezelf zien en aanvoelen, in harmonie zijn met wie je werkelijk bent. En daar heeft iedereen z’n eigen weg en proces te gaan. Mooi is het al als je voelt wanneer je wel of net niet die dingen aan het doen, leven, beleven bent die bij je passen. Want daar gaat het uiteindelijk om. En dat impliceert of je de relaties aangaat die bij je passen. Dat je de situaties beleeft en de relaties aangaat die je op dat moment nodig hebt in je leven, daar geloof ik sowieso in. Ook al lijken ze niet bij je te passen. Of lijkt hij of zij niet bij je te passen of het leven dat je met hem of haar leidt of in het slechtste geval lijdt.

De voorbije tien jaar heb ik mogen leren en ondervinden dat de bloesems van dokter Bach me een pak dichter bij mezelf brengen, waardoor ik de rust en ruimte voel om mijn leven terug in de hand te nemen. Want ook ik ben soms het Noorden kwijt, oftewel niet meer in harmonie met mezelf, zoals velen onder ons wel een voelen, en dat mag. Alleen is het interessant dat je je leven weer op de rails krijgt zodat je er terug ten volle kan van genieten.

Het Noorden verliezen, dat kan op allerlei vlakken gebeuren: het gewone dagelijkse leven, carrière, gezondheid, je woonst, noem maar op en natuurlijk ook je relaties; vrienden, familie en last but not least je partner. Uit harmonie met je partner geraken betekent vaak dat je op dat moment ook uit harmonie met jezelf bent. En dat kan knap lastig zijn om niet te zeggen vreselijk ambetant!

Als dit alles té lang aanhoudt, dat de balans nog heel ver te zoeken is en voorlopig niet teruggevonden wordt, kan je ziek worden. Je geraakt uitgeput, geen energie meer, het lichaam laat zien: hier mag nu écht iets gaan gebeuren! En dan is het nodig dat je, naast het verzachten van de fysieke verschijnselen bij een (natuur)dokter, ook de oorzaak aanpakt en gaat kijken naar die onbalans in je leven.

Voel je je aangesproken? Contacteer mij op Sandra@zosandra.be ?