Scheiden of blijven, naar het wereldberoemde boek van Mira Kirshenbaum, is niet zo’n leuk onderwerp, maar wel belangrijk en altijd actueel. Daarom dat ik er zelf een gratis e-book over schreef.

Vroeger leek blijven evident en ik vraag me soms af ten koste van wat, al denk ik dat mensen soms makkelijker aanvaardden ‘wat is’ en er het beste van maakten. Anderzijds is dat in sommige gevallen misschien en romantisering van de situatie. 

Nu lijkt scheiden al even evident en ook hier zijn, zoals aan alles, consequenties verbonden: wegwerpen die spiegel en hop naar de volgende? 

First: een lange twijfelperiode is geen verspilling van tijd. Een overhaast beslissing is ondoordacht en leidt vaak tot spijt. Een relatie eindigen in een opwelling, vanuit emoties, woede of frustratie is écht een slecht idee. 

Onderzoek volgende vijf vragen, die je belangrijke inzichten zullen geven:

1. Vind je je partner aardig, aantrekkelijk, verstandig en ‘normaal’ en is er nog fysieke aantrekking? Ruik je hem/haar nog graag?

Als er een wederkerig verlangen is om aan te raken en aangeraakt te worden, dan voel je nog iets voor elkaar. Mekaar graag ruiken is een belangrijk positief punt. Met andere woorden: je kan niet houden van iemand die je lelijk, onsympathiek, vies ruikend en neurotisch vindt.

2. Hebben jullie nog leuke momenten samen?

Er is altijd hoop als er nog leuke momenten samen zijn, dingen die jullie allebei leuk vinden en dan ook doen. Dat creëert verbinding. Denk ook terug aan het begin van jullie relatie: hoe waren jullie ‘beste’ momenten? Sommige mensen moeten besluiten dat de beste momenten eigenlijk al niet zo fantastisch waren. Als het nooit heel goed is geweest, zal het ook nooit heel goed worden.

3. Zijn de relatieproblemen op te lossen?

Vaak moet er water bij de wijn gedaan worden door allebei. Zijn jullie daar allebei toe bereid, is er nog een toekomst. Belangrijk om weten is: misschien is er niet zozeer sprake van een relationeel maar eerder van een persoonlijk probleem. Als je met iets gewrongen zit, dan is het jouw taak en verantwoordelijkheid om dat aan te pakken. Ben je vastgeroest in je job of draag je bepaalde trauma’s mee? Zulke zaken hebben vast en zeker een invloed op je relatie. Zolang je die pijnpunten niet zelf aanpakt, is het haast onmogelijk voor je partner om aan al je verwachtingen te voldoen en je gelukkig te maken. Je kan niet van je partner verwachten dat hij of zij voor een oplossing zorgt en jou gelukkig maakt. Dat is niet zijn of haar verantwoordelijkheid. In elke relatie neem je jezelf mee en veel mensen kiezen een partner die een spiegelbeeld zijn van hun eigen imperfecties. 

4. Is er vertrouwen en veiligheid bij elkaar?

Laat je partner voelen dat hij jouw vertrouwenspersoon is, en omgekeerd, waardoor je je (niet alleen fysiek) veilig bij elkaar kan voelen. Vertrouw elkaar ook de moeilijke dingen toe, zonder dat je hoeft te vrezen dat die later tegen je gebruikt zullen worden. Hou elkaar goed op de hoogte van wat je bezighoudt. Als dat kan, is er zeker hoop.

Tere punten van je partner misbruiken, doe je niet. Je partner dient je sterke punten te steunen, je vertrouwen te geven dat als je iets wil doen, je dat kan volbrengen. Het omgekeerde maakt dat de grond onder je voeten wegzakt en dat je alleen maar op jezelf kan bouwen of vertrouwen, en dat is in een relatie niet de bedoeling. Ook niet dat je volledig van de ander afhankelijk bent uiteraard. Zoals altijd is een goede balans het beste. Je voelt wanneer die balans er (niet) is. 

Slaat je partner met tegenwerpingen om de oren als je ook maar iets voor jezelf wil en wordt haast alles wat jij wil weggevaagd? En als je toch je zin krijgt, is het zo’n karwei geweest dat je bijna besluit dat het de moeite niet meer waard is, als was het maar dat je kapot moe bent van het strijden? Eeuwige machtsfiguren vergiftigen de liefde. Natuurlijk kan het zijn dat je voelt dat hij of zij dit doet vanuit een eigen issue, bijvoorbeeld verlatingsangst. Dat kan en je kan hem of daarin begrijpen en steunen én er moet een bereidheid zijn om eraan te werken of het op zijn minst in te zien en er jou niet mee lastig te vallen, behalve dan uiten hoe hij of zij zich voelt, zonder meer. 

Je partner dient aandacht te hebben voor wat er bij jou speelt, wat je wensen en verlangens zijn, en omgekeerd. Emotionele verbinding is minstens zo belangrijk als lichamelijke. En de moeilijkste, dus een uitdaging!

5. Kies altijd voor jezelf!

Neen, dit is geen vraag, dit is een opdracht 😉

Je moet het belang van je eigen geluk niet wegcijferen voor anderen. Het is in niemand z’n belang om tegen jouw gevoel in te gaan. Het domste wat je kunt doen, is een relatie in stand houden uit medelijden of voor de kinderen bijvoorbeeld. Voor de kinderen is het beter dat ze gelukkige ouders hebben. Er is geen enkele reden te bedenken om belangen van anderen boven dat van jou te stellen. Twijfel jij niet meer tussen scheiden of blijven? Neem dan, alles afwegende, voor jezelf de juiste beslissing.

Als er één of andere onverklaarbare kracht, God bijvoorbeeld, je zou zeggen dat je mag vertrekken en dat alles met iedereen in orde komt, en je voelt een bevrijding, betekent dat dat je wil vertrekken.

Zoals in alle twijfelgevallen denk ik dat we kunnen besluiten dat 

  1. je je tijd mag nemen
  2. twijfelen de wachtkamer van inzicht is
  3. je zal voelen wanneer het het moment is
  4. alle beslissingen goed zijn, zolang je je beslissing en de situatie kan aanvaarden
  5. weet dat alles omkeerbaar is, al is een flikkerlichtrelatie slecht omdat het je onzekerheid verhoogt en je daarmee niet vooruit komt, op geen enkel vlak. Dus enkel beslissen als je weet dat je hoogstwaarschijnlijk bij die beslissing zal blijven en dat als jullie voor mekaar bestemd zijn, jullie toch terug bij elkaar zullen komen. 

Hoe werken deze vijf vragen voor jou? Laat het me weten hieronder of stuur me een mailtje op Sandra@zosandra.be